matkatien

SUOMENLAPINKOIRAT & LAPINPOROKOIRAT

Pentusuunnitelmat

Ei pentusuunnitelmia.
Seuraavia pentusuunnitelmia ei tällä hetkellä ole tiedossa kummassakaan rodussa.

Yleistä Matkatien pentueista

Matkatien pennut lähtevät valloittamaan maailmaa omien tassujen voimin aikaisintaan 7 viikon iässä. Meiltä lähtiessään pennut on rekisteröity Suomen Kennelliittoon, tunnistusmerkitty mikrosirulla, eläinlääkärin tarkastamia sekä vähintään kolmeen kertaan madotettuja. Tämän lisäksi pentujen mukaan lähtee pentupaketti, johon kuuluu mm. ruokaa, jota pentu on meillä kasvaessaan tottunut syömään sekä pentukansion, jossa on mm. tietoa pennusta.
Pennut elävät meillä omakotitalossa lapsiperheessä, jossa ne tottuvat monenlaisiin ääniin. Pennut totutetaan ihmisen käsittelyyn ja niille mahdollistetaan uusia kokemuksia jo kasvattajan luona. Pentujen kanssa pyritään ulkoilemaan myös mahdollisimman paljon – sään sallimissa rajoissa – sisäsiisteysopetuksen alulle laiton merkeissä. Pennut pääsevät tekemisiin myös perheemme muiden koirien kanssa ollessaan riittävän vanhoja – monesti ne perheen muut koirat ovatkin pentujen kovimpia leikittäjiä meillä.

En pidä yllä mitään pentujen varauslistaa. En varaa pentuja ennen niiden syntymää, mutta kuulen kyllä mielelläni, jos suunnittelemani yhdistelmä tai joku koiristani kiinnostaa. Otan kuitenkin ylös potentiaaliset kodit. Pentujen tulevat kodit kuitenkin valitsen niiden luonteiden perusteella. Toivon tapaavani mahdolliset kotiehdokkaat jo ennen pentujen syntymää, kuitenkin ennen kuin teen päätöstä pentujen tulevista kodeista – lähtökohtaisesti en varaa pentua perheeseen, jota en ole entuudestaan tavannut.
Toivon kuulevani kasvateistani myös niiden lähdettyä maailmalle. Olen pentujen perheiden tukena niin iloissa kuin suruissakin. Toivonkin, että tulevat perheet ovat valmiita kertomaan koiriensa kuulumia minulle myös vielä koiran ollessa veteraani-iässä. Toivonkin, että voimme elää koiran matkaa pennusta aina loppuun saakka yhdessä.
Toivon, että kasvattini pääsevät rakastetuiksi perheenjäseniksi. Koska suomenlapinkoirat ovat aktiivisia koiria, tahdon, että kasvattejani ollaan valmiita aktivoimaan. En odota, että kasvattieni kanssa harrastetaan ja kilpaillaan tavoitteellisesti, mutta odotan, että kasvattini saavat muutakin sisältöä elämäänsä kuin hihnalenkit sekä sohvalla löhöilyn. Toivon, että kasvattieni peruskoulutukseen ollaan valmiita käyttämään aikaa ja tekemään sen eteen töitä – suosittelen hakeutumaan jokaisen pennun kanssa omalla asuinalueella toimivaan koirien koulutukseen erikoistuneeseen koirakouluun pentukurssille. Peruskäytöstavoille koulutettu koira on mukava ja helppo elämänkumppani. Toki olen aina iloinen, jos kasvattini pääsee aktiiviseen kotiin, jossa koiran kanssa harrastamisesta ollaan kiinnostuneita. Pyrin omassa kasvatustyössäni suosia koiria, jotka luonteensa ja terveytensä puolesta soveltuisi koiran kanssa harrastamiseen.

Kasvatustyöni on pienimuotoista, eikä pentueita välttämättä synny joka vuosi. Käyttämissäni yhdistelmissä pidän pääperiaatteena sitä, että yhdistelmän tulee olla sellainen, josta voisin itsekin ottaa kotiin koiran. Mutta koska kotona pidettävien koirien määrä on rajallinen (jotta jokaiselle riittää aikaa ja tilaa), sijoitan pentueista pennun tai kaksi kasvatustyöni jatkumisen mahdollistamiseksi. Sijoituskodilta toivon erityistä halua olla yhteydessä minuun, kasvattajaan, sekä aktiivista halua kouluttaa koiraa.

Koska koen terveyden tärkeäksi asiaksi omassa kasvatustyössäni, odotan myös sitä kasvattieni omistajilta. Toivon, että jokainen kasvattini pääsee viimeistään parin vuoden iässä terveystutkimuksiin. Suomenlapinkoirilta PEVISA (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) velvoittaa vain lonkkia ja silmiä, mutta toivon että kasvattieni omistajat ovat valmiita tutkimaan koiraa myös laajemmin. Koen kuitenkin, että jokainen tutkittu koirayksilö auttaa viemään rotua ja sen terveyttä parempaan suuntaan. Kuitenkin tärkeimpänä näen sen, että kasvattieni omistajat tietävät koiriensa terveydentilan, ja kykenevät koiran elämänvalinnoilla vaikuttamaan, jos kaikki ei olekaan niin kuin pitää. Vaikka kasvatuksessani pyrin jalostusvalinnoilla terveisiin yksilöihin, tuo kasvattaminen aina välillä epämieluisia yllätyksiä eteen. Ja tosi asia on, ettei kukaan kasvattaja voi luvata lähtökohtaisesti täysin tervettä koirayksilöä, valitettavasti. Tästä syystä näen tärkeänä, että kaikki kasvattini terveys tutkittaisiin viimeistään parin vuoden iässä silmien, polvien, lonkkien, kyynärien ja selän osalta. Näiden lisäksi voi tutkia myös esimerkiksi sydämen ja olat. Suomenlapinkoirilla on useampia perinnöllisiä silmäsairauksia, joten niiden silmät on hyvä tutkia ainakin muutamaan otteeseen niiden elämän aikana – silmälausunto on voimassa aina 2 vuotta kerrallaan.

Kun kirjoitat minulle sähköpostia, toivon, että kerrot rehellisesti siitä, minkälaiseen perheeseen pentua etsit. Toivon kuulevani myös toiveistasi esimerkiksi tulevan koirasi luonteesta ja siitä, mitä toivot sen kanssa voivasi tehdä. En vastaa pelkkiin väri- ja hintatiedusteluihin. En myöskään välttämättä vastaa, jos viestistä näkee, että se on lähetetty sellaisenaan kaikille rodun kasvattajille, kerrothan siis, jos joku koiristani tai yhdistelmistäni sinua erityisesti kiinnostaa ja miksi.