matkatien

SUOMENLAPINKOIRAT & LAPINPOROKOIRAT

Uutiset

Matkatien Ajatusmyssy 17.04.2020-20.02.2023

Myssy jouduttiin lopettamaan 20. helmikuuta, kun se oli jo pidemmän aikaan oireillut kipeää luustoaan. Myssyn luusto kuvattiin toukokuussa 2022, jolloin tulokset eivät luvanneet hyvää. Terveystulosten myötä moni Myssyn elämän aikana ollut omituinen käytös valkeni itsellenikin – se oli osoittanut selkeää kipukäytöstä jo aikaisemmin, mutta valitettavasti en ollut sitä osannut yhdistää kipuun. Syksyllä 2022 Myssyn voinnissa tapahtui selkeää muutosta, ja huonoja päiviä alkoi olemaan jatkuvasti vain enemmän ja jatkuvalle kipulääkitykselle alkoi olemaan käyttöä enemmän. Helmikuussa kipuja oli selvästi enemmän – ja nuoren, mieleltään virkeän koiran elämä ei enää vastannut sitä, mitä sen olisin halunnut Myssylle olevan, joten oli aika tehdä koiranomistajan yhtiä raskaimpia päätöksiä. Myssy lähti liian aikaisin meidän kaikkien mielestä, mutta nyt pienellä ei ole enää kipuja.

Heihei vuosi 2022, tervetuloa 2023

Vuoden viimeistä päivää viedään, joten on ehkä aika hieman vetää yhteen kulunut vuosi. Vuosi on mennyt varsin vauhdilla, mutta täytyy kyllä myöntää, etten voi sanoa sen antaneen parastaan.

Alkuvuosi oli koirapuolella hiljaisempaa, vaikka siihen sisältyikin hienoja treenejä ihanien ihmisten kanssa. Koiramaailman ulkopuolella kuitenkin valmistuin kasvatustieteen kandidaatiksi eli arkisemmin varhaiskasvatuksen opettajaksi.

Keväällä Naava ja Myssy sekä kasvattityttö Nita pyörähtivät Mäntsälässä ryhmänäyttelyssä. Tuo näyttely jäikin tämän vuoden ainoaksi isojen tyttöjen osalta. Naava ja Nita saivat tuolloin tuomari Harto Stockmarilta hyvät, kun Myssy tinasi ensimmäisen vara-SERTinsä.

Toukokuun lopussa A-lapset kävivät koko porukalla tutkimassa luustoaan sekä silmiään. Paitsi Myssy, jolta silmät oli tutkittu jo aikaisemmin, mutta siltäkin kuvattiin luusto. Terveystutkimukset eivät kyllä olleet mitkään kasvattajan riemuvoittoa, pikemminkin kaikkea muuta. Meidän oma Myttynen tutkittiin lonkkien osalta D-lonkkaiseksi (lisämainintana vasemman lonkan 2 eli kohtalainen nivelrikko), polvet 0/med1, selkä LTV0, VA0 ja SP1. Kyynärät sentään tulivat puhtaina takaisin. Näin ollen sain haudata haaveet Myssyn käytöstä jalostukseen.

Kesäkuussa laumamme kasvoi neljännellä, kun porokoira Riimi tuli osaksi sitä. Riimi on vastannut lähes kaikkeen mitä toivoin. Riimi sujahti myös osaksi laumaa äärettömän helposti, mikä on ollut ilo.

Syksyllä Naava kävi hakemassa nimensä eteen RTK1 -koulutustunnuksen rally-tokon alokasluokasta. Myös Ruskan kanssa kokeiltiin kisaamista. Katsotaan kokeillaanko uudestaan.

Riimi kävi muutamassa pentunäyttelyssä hakemassa kokemusta kummempaa menestystä saamatta.

Vuoden aikana B-pentueen tytöistä Hilla (Bandemian Onnenkyynel) ja Martta (Bandemian Onnentuoja) ovat käyneet terveystutimuksissa. Kiitänkin kasvattajana molempien pentueiden kasvattien omistajia aktiivisuudesta koirien terveyden tutkimisen osalta, on ollut ilo, että kasvattieni terveydestä ollaan kiinnostuneita niin, että ne on valmiita tutkimaan virallisesti.

Entäpä sitten vuosi 2023? En pidä siitä, että teen liian tiukkoja suunnitelmia tulevaan, koska ikinä ei voi tietää mitä tuleman pitää. Ajatuksena on kuitenkin Riimin kanssa jatkaa treenaamista ja tähtäämistä etenkin rally-tokossa kisaamaan. Riimin kanssa aloittelemme toivon mukaan myös paimennusharrastusta enemmän. Myssyn ja Naavan kanssa ajatuksena olisi käydä yhdessä tai parissa näyttelyssä. Toivon mukaan meillä päästään ihastelemaan myös pieniä lapinkoiranalkuja tulevan vuoden aikana, koska Naavalle on sen seuraavaan juoksuun suunnitelmissa pentuja, jos vain kaikki etenee suunnitellusti.

Rally-toko kuulumisia

Viimeisen kuukauden aikana olemme aktivoituneet rally-tokon suhteen. Naavan kanssa kävimme pitkästä aikaa kisakentillä lokakuun alussa Lohjalla. Tuolloin näkyi, ettei edeltävän viikon aikana ollut tullut treenattua sitten yhtään, koska itse onnistuin sairastumaan sitkeään flunssaan. Mutta tulipahan mentyä, jos ei muuta!

Viikko sitten kävimme sitten kisaamassa Kotkassa. Ruska korkkasi rally-kisauransa ja Naava kävi kokeilemassa uudestaan puuttuvaa alokasluokan tulosta koulutustunnukseen. Ruskan kanssa homma meni nollille, kun se seuraaminen hajoili pitkin rataa ihan kunnolla. Muuten se kyllä osasi hienosti jokaisen kyltin. Naavan kanssa saatiin kasaan 76 pistettä, joka on hyväksytty tulos, ja näin ollen Naava sai virallisen nimensä eteen tunnuksen RTK1.

Naavan pennuista Hilla (M. Bandemian Onnenkyynel) kävi terveystutkimuksissa loistavin tuloksin. Lonkat A/A, kyynärät 0/0 ja selkä LTV0 ja VA0. Siskonsa Martta (M. Bandemian Onnentuoja) kävi syyskuun puolella tutkimassa silmänsä. Martalla silmät olivat terveet eikä gonioskopiassakaan ollut huomautettavaa. Kiitos Sirpalle perheineen sekä Minnalle tyttöjen tutkimisesta!

Tervetuloa Riimi!

Lauantaina meidän laumaamme liittyi hurmaava lapinporokoiraneiti Riimi. Riimi tunnetaan virallisesti nimellä Pihlajamäen X-triimi. Riimistä toivotaan harrastuskoiraa, etenkin nyt kun Myssyn terveystilanne on mitä se on. Riimi on kuitenkin itselleni useamman vuoden haave omasta lapinporokoirasta. Katsotaan mitä neidistä kasvaa. Pyrin päivittämään Riimille kasvugalleriaa tänne kotisivuille, mutta kannattaa pistää myös meidän instagrami seurantaan, jos tahtoo pennun kasvua päästä seuraamaan!

A-pennut terveystutkimuksissa ja B-pentujen terveystuloksia

Matkatien A-pentue kävi porukalla terveystutkimuksissa maanantaina 30.5. Espoossa Vetsonissa, asiantuntevan eläinlääkäri Lotta Axelsonin silmän alla. Kasvattajana on ilo, että kasvatit ovat päässeet perheisiin, joissa on mielenkiintoa tutkia koiran terveys, vaikkei mitään jalostussuunnitelmia olekaan. Täytyykin antaa iso kiitos kaikille A-pentueen omistajille!

vasemmalta Myssy (M. Ajatusmyssy), Nalle (M. Ajatustenlukija), Kaski (M. Ajatuksenjuoksu), Hertta (M. Ajatuksenlento) ja Rego (M. Ajatuskupla)
kuva: Anniina Räisänen

Tällä kertaa ei terveystuloksilla meitä hemmoteltu. Itseäni kasvattajan harmittaa ettei tulokset etenkään lonkkien osalta olleet mitenkään kauhean mairittelevat, etenkään meidän oman Myssymme osalta. Terveystulokset näytti pentueen osalta seuraavilta:

Matkatien Ajatusmyssy, Myssy: lonkat D/D vasempaan lonkkaan lisämainintana nivelrikko asteikolla 2 – kohtalainen, kyynärät 0/0, polvet 0/med 1, selkä LTV0, VA0, SP1

Matkatien Ajatustenlukija, Nalle: silmissä ICAA kammiokulman poikkeavuus lievä, muuten silmät terveet, lonkat C/C, kyynärät 0/0, polvet 0/0, selkä LTV0, VA0, SP0

Matkatien Ajatuksenjuoksu, Kaski: silmät terveet, lonkat C/C, kyynärät 0/0, polvet 0/0, selkä LTV0, VA0, SP0

Matkatien Ajatuskupla, Rego: silmät terveet, lonkat C/C, kyynärät 0/0, polvet, 0/0, selkä LTV0, VA0, SP0

Matkatien Ajatuksenlento, Hertta: silmät terveet, lonkat C/C, kyynärät 0/0, polvet 0/0, selkä LTV3, VA0, SP0

Regolta kuvattiin myös häntä. Rego on rekisteröity EJ-rekisteriin häntämutkan takia ja nyt kuvalla varmistettiin että kyseessä tosiaan on oikea häntämutka eikä esimerkiksi pentuaikainen murtuma. Kaikille silmätutkituille (eli kaikki muut paitsi Myssy) tehtiin myös gonioskopia Ruskalta löytyneiden muutosten johdosta. Kaikki muut saivat siitä puhtaat paperit paitsi Nalle, jolla todettiin tosiaan ICAA kammiokulman poikkeavuus lievänä. Tällaisenaan muutokset ei Nallen elämään koskaan vaivaa onneksi. Myssy jätettiin nyt silmiltä tutkimatta, kun se on viime elokuussa tutkittu ja ajatuksena oli tutkia se ensi vuonna Ruskan kanssa yhdessä mahdollisten pentujen takia. Mutta koska Myssyn luustotulokset olivat varsin surulliset, jää Myssy näinollen jalostuksen ulkopuolelle, eikä sille tule pentuja. Myssyn silmät tullaan kuitenkin tutkimaan yhdessä Ruskan kanssa ensi vuoden aikana.

Myssy jatkaa meillä kotikoirana eloa, ja sen pentuhaaveista luovutaan. Harmittaa, koska olisin toivonut tästä pentueesta jatkoa vielä joskus, koska kaikki pennut ovat varsin mukavia luonteeltaan sekä pidän pentueen vanhemmista molemmista erityisen paljon. Mutta itse D-lonkat on jo surulliset, mutta se että toisesta lonkasta löytyy jo 2 vuoden iässä kohtalainen nivelrikko on mielestäni koiran kannalta surullista. Myssyn kanssa eletään nyt niin kauan kuin se on oireeton, sille mukavaa elämää. Myssylle aloitettiin myös samantien tulosten selvittyä lisäravinteena Nutrolinin Hip&Joint -lisäravinne.

Perjantaina 3.6. kävi myös sijoitustyttöni Nita Matkatien B-pentueesta (Matkatien Bandemian Onnenhetki) tutkimassa silmät ensimmäisen kerran. Eläinlääkäri Anna Valtonen totesi silmät terveiksi, mutta molemmista silmistä löytyi kuitenkin harmittomia sikiöaikaisia jäänteitä, joten lisämainintana tulee näkyviin varmastikin PPM iris-iris.

Myös Nitan sisko Martta (M. Bandemian Onnentuoja) kävi aikaisemmin tänä vuonna tutkimassa luustonsa. Lonkat C/B, kyynärät 0/0, polvet 0/0 ja selkä LTV0, VA0. Spondyloosista ei tule vielä alle 2 vuotiaalle lausuntoa. Martta kävi myös Lahden KV näyttelyssä maaliskuussa korkkaamassa isojen tyttöjen kehät saaden EHn.

Hilla (M. Bandemian Onnenkyynel) kävi myös keväällä tutkimassa silmät, jotka todettiin terveiksi. Kiitos sekä Martan että Hillan perheille aktiivisuudesta ❤️

Mäntsälän ryhmänäyttely 24.4.2022

Korkkasimme tämän vuoden näyttelykehät tällä kertaa keväisessä Mäntsälässä, aurinkoisessa mutta varsin tuulisessa säässä. Tällä kertaa kehässä pyörähtivät Naava ja Myssy, sekä sijoitustyttö Nita. Myssyn täytettyä viikkoa aikaisemmin kaksi vuotta, osallistuivat sekä Myssy että Naava avoimeenluokkaan sekä Nita osallistui ensimmäiseen viralliseen kehäänsä. Onneksi on ystäviä, jotka tulee näyttelyyn vain lisäkäsiksi

Tuomarina ryhmänäyttelyssä suomenlapinkoirilla oli tällä kertaa Harto Stockmari. Nita kävi kehässä ensimmäisenä saaden Hyvän. Nitaa tuomari hieman jänskätti, ja asiaakin oli välillä, mutta muuten mielestäni pikkulikka meni varsin mallikkaasti kehässä, ottaen huomioon ettei näitä näyttelyjuttuja ole juurikaan sen kanssa tässä kohtaa treenailtu.

Avoimessaluokassa Naava sai myöskin Hyvän. Myssy sen sijaan sai Erinomaisen ja sijoittui avoimenluokan kilpailuluokassa toiseksi saaden SAn (sertifikaatin arvoinen). Paras narttu kehässä Myssy sijoittui toiseksi saaden vara-SERTin.

Nitan arvostelu: Oikea sukupuolileima ja mittasuhteet. Oikeat pään mittasuhteet. Toivoisin korostuneemman otsapenkereen. Hyvä purenta. Isot korvat. Tilava runko. Hyvä hännänkiinnitys. Oikein kulmautunut takaosa. Ei tänään täydessä karvassa. Hyvä sivuliike. Esiintyy vähän aristellen ja ajoittain kovaäänisesti. Tarvitsee harjoitusta. JUN-H

Naavan arvostelu: Narttumainen, hieman pitkä kokonaisuus. Oikeamuotoinen ja -ilmeinen pää. Hyvä kuono-osa. Hyvä purenta ja korvat. Hyvä kaula. Vähän pehmeä ylälinja. Riittävä eturinta. Oikeamuotinen runko. vähän jyrkkä lantio. Hyvin kulmautunut takaosa. Hyvä karvanlaatu. Hyvä etuliike. Vähän tehoton, ahdas takaliike. Toivoisin tiiviimmän ylälinjan liikkeessä. Hyvä käytös. AVO-H

Myssyn arvostelu: Erinomainen sukupuolileima. Oikeat mittasuhteet. Oikeamuotoinen ja-ilmeinen pää. Hyvä purenta. Hyvät korvat. Hyvä ylälinja ja hännänkiinnitys. Vahva rynnäs. Oikeamuotoinen runko. Rodunomaisesti kulmautunut. Hyvä karvanlaatu. Vaivaton sivuaskel. Vähän ahdas takaa. Hyvä käytös. AVO-ERI/2, SA, PN2, vara-SERT

Paikalla oli myös Naavan emä, Vanilla’s honey No Fear ”Bertta”, joten olihan tilaisuus pakko käyttää hyödyksi ja napata muutama kuva:

Naava, Bertta ja Nita – tytär, äiti ja lapsenlapsi
Mummolle pusua
Naava ja Bertta – tytär ja äiti

A-pentue 2-vuotta – ONNEA!

Matkatien ensimmäiset, pitkään ajatuksissa olleet Ajatuspennut, eli A-pentue täytti 17.4. jo kaksi vuotta! Tämä tarkoittaa, että myös meidän Myssy täytti näin ollen jo 2 vuotta! Onnea siis Myssy, Hertta, Nalle, Rego sekä Kaski!

Myssyn 2-vuotiskuvat:

Sijoitustyttö Nita

Sijoitustyttöni Nita, Mataktien Bandemian Onnenhetki kävi meillä tänään vierailulla. Nita on Naavan viime kevään pentueesta minulle sijoitukseen jäänyt.

Nitasta on kasvanut oikein kivan näköinen, kovin äitiään muistuttava tyttö.

Tervetuloa vuosi 2022

Vuosi 2021 tuli ja meni. Vuosi oli aika kiireinen ja korona rajoitti paljon koiratapahtumiin osallistumista, koska niihin ei tehnyt juurikaan mieli ilmoittautua, koska perumisen todennäköisyys tapahtumille oli suuri koko vuoden.

Matkatien Bandemian Onnenhetki / kuva: Roosa Tanhuanpää

Vuoden 2021 aikana kuitenkin saimme maailmaan kolme uutta Matkatieläistä, kun Naavan B-pentue syntyi, isänään hurmaava Tarmo (TLNJW-18 PAIM-T RTK1 RTK2 Ikuisesti Dalla Pohjassa). Tästä pentueesta meidän etälaumaan jäi kasvamaan Matkatien Bandemian Onnenhetki – Nita, joka asuu Espoossa Lotan ja Aleksin silmäteränä. Nitan kanssa kerettiin kuitenkin käymään kerran pentunäyttelyssä tuloksin ROP-pentu. Myös Myssy kävi kertaalleen isojen tyttöjen kehässä Hämeenlinnassa, jossa Esa Ruotsalaiselta tuloksena JUN-EH. Naavan kanssa sen sijaan kävimme kertaalleen rally-toko kilpailussa, jossa tuloksena 72p., eli hyväksytty tulos. Näinollen meiltä puuttuu enää 1 hyväksytty tulos alokasluokan koulutustunnukseen.

Vuosi 2022 näyttää toivottavasti valoisammalta koirapuuhien valossa. Toki korona on edelleen rajoittamassa, mutta oma valmistuminen on ihan pienestä enää kiinni, jonka jälkeen vapaa-aikaa löytyy enemmän. Uusia Matkatieläisiä ei tälle vuodelle ole tiedossa. Myssy olisi tarkoitus luustokuvata, mutta sen mahdollisia pentuhaaveita pohditaan vasta aikaisintaan ensi vuonna, kun sen silmät on uudestaan tutkittu, ja samalla tutkittu myös gonioskopialla. Samaan aikaan tullaan tutkimaan myös Ruskan silmät, jolta löytyi syksyllä gonioskopialla glaukoomalle altistavia muutoksia silmistä. Jos näihin ei ole tullut vuoden päästä muutoksia, ja Myssy on muiltakin osin edelleen mielestäni jalostuskelpoinen, alan sen mahdollista pentuetta tuolloin enemmän suunnittelemaan. Mutta jos Ruskan silmissä on tapahtunut muutoksia huonompaan, jää Myssynkin pentuhaaveet.

Vuoden aluksi kävimme Myssyn ja Naavan kanssa tervehtimässä B-pentueen isää sekä pappaa ja velipuolta. Samalla suunnalla asuu myös Martta (M. Bandemian Onnentuoja) jota kävimme samalla tervehtimässä. Martta onkin B-pentueen isän omistajan Minnan sijoituskoira. Martta oli hyvin kauniisti kehittynyt, ikäisekseen omaan silmään varsin tasapainoinen ja mukavassa karvassa tällä hetkellä. Luonnetta tytöltä löytyi edelleen, mikä oli vain omaan makuuni hyvä asia. Martta onkin saanut aivan ihana kodin Merjan ja Pekan luota, jossa se toimittaakin silmäterän virkaa loisteliaasti.

Martta 10kk

Terveystuloksia ja kisakuulumisia

Ruska kävi 22.9. päivittämässä oman silmälausuntotuloksensa, vähän etukenoisesti, kun edellinen lausunto olisi menossa vanhaksi vasta ensi helmikuussa. Lapinkoirilla on kuitenkin viime aikoina alkanut enenevissä määrin löytymään myös glaukoomaan viittaavia muutoksia – tai muutoksia, joiden myötä koiralla on riskinä sairastua glaukoomaan eli silmäpainetautiin, joka usein johtaa silmän poistamiseen tai koiran lopettamiseen. Vastaan tuli myös tapaus, jossa koiralla, jolla löytyy suvusta samoja koiria kuin Ruskalla (ja Myssyllä), oli todettu glaukooma. Päätin näin ollen tutkia myös Ruskan silmät, ja koska halusin ensimmäisen gonioskopia tutkimuksen virallisena, vaati se myös virallisen silmätutkimuksen sen yhteydessä.

Ruska kävi Malmin Apexissa eläinlääkäri Sari Jalomäen tutkittava. Ilman huonoja uutisia ei vastaanotolta pois päästy. Ruskalta löytyi gonioskopiassa muutoksia silmissä: sillä oli ahtaat ja madaltuneet silmän kammiokulmat, sekä muutoksia muiltakin osin. Tuloksia tulokset oli kohtalaisia eikä tällaisenaan Ruskan elämään vaikuta, mutta kukaan ei voi luvata etteikö tilanne huononisi. Jalostuksellisesti Ruskan kohdalla tilanne ei vaikuta, koska sille ei ollut enää uusia pentueita suunnitteilla. Myssyn kohdalla asiaa katsotaan sen ollessa kolmivuotias – tuolloin sekä Myssy että Ruska tulee käymään gonioskopiassa ja katsotaan mikä tilanne on. Jos Myssy on siltä ja muilta osin terve (kuten myös sisarukset) eikä Ruskankaan tilanne ole muuttunut miksikään, saatan jatkaa Myssyn pentusuunnitelmia. Mutta jos Myssyllä tai sen sisaruksilla on gonioskopiassa muutoksia tai Ruskan tilanne on tuolloin pahentunut, joudun hautaamaan pentuhaaveet Myssyn osalta siihen. Pentusuunnitelmien osalta tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei meillä taida pentulaatikossa olla tohinaa nyt toviin, aikaisintaan vuonna 2023.

Naavan kanssa kävimme hieman muistelemassa kisaamisen saloja rally-tokossa lauantaina 25.9. Lohjalla. Naava on viime aikoina tehnyt treeneissä tosi kivalla draivilla, joten odotukset oli siltä osin ehkä aika (liiankin) korkealla. Kisoissa tästä draivista ei ollut näkyvissä mitään, mutta hyväksytty tulos alokasluokasta saatiin. Pisteitä tuli yhteensä 72, pistevähennykset oli kyllä paljolti vain ohjaajasta johtuvia. Naava kuitenkin lönkytteli jopa Naavaksi rauhallisesti radalla, eikä sillä ollut kiire mihinkään.